استاد جلیل شهناز

دقایقی با استاد جلیل شهناز

جلیل شهناز متولد ۱ خرداد ۱۳۰۰ در استاد اصفهان می باشد . تمام خانواده شهناز از دوستداران موسیقی بودند و با موسیقی آشنایی کامل داشتند و همین شد که جلیل شهناز از کودکی به یادگیری موسیقی پرداخت و نتیجه ی شگفت انگیزی را رقم زد. استعداد استاد شهناز در یادگیری موسیقی فوق العاده بود و در سن نوجوانی به عنوان یکی از نوازندگان خوب اصفهان شد . جلیل شهناز یک نوازنده معروف تار ایرانی است. او با تخصص در نواختن تار، یکی از سازهای مهم و معتبر در موسیقی سنتی ایران، شناخته میشود. استاد جلیل شهناز به عنوان یک هنرمند حرفه‌ ای در زمینهٔ موسیقی سنتی ایران فعالیت دارد و از مهارت بالایی در نواختن تار برخوردار است. او به عنوان یکی از نوازندگان برجستهٔ این تاز در ایران شناخته می‌شود. اجراهای استاد جلیل شهناز در دنیای موسیقی سنتی ایران بسیار تحسین‌ برانگیز است و همچنین با اجراهای هنری خود، تاثیرگذاری بسیاری در حفظ و ترویج موسیقی سنتی ایران داشته است.
 او از جمله هنرمندانی بود که نقش بسزایی در حفظ و انتقال میراث موسیقی سنتی ایران داشت. شهناز با تلاش در زمینهٔ تدریس و اجرا، به عنوان یک استاد موسیقی محبوب و تاثیرگذار طرفداران زیادی داشت. 
جلیل شهناز با استفاده از مهارت و استعداد بالای خود، به ارتقاء و توسعهٔ این ساز سنتی ایرانی کمک بزرگی کرده است. وی افتخار اجراهای خاص و متفاوت خود را در محافل موسیقی ایران دارد.

آغاز فعالیت هنری جلیل شهناز

جلیل شهناز یادگیری ساز تار را نزد برادرش حسین شهناز آغاز کرد و به دلیل استعداد زیادی که داشت از سال ۱۳۲۸ وارد رادیو اصفهان شد و فعالیت خود را اݝاز کرد و بعد از گذشت چند سال وارد رادیو تهران شد و به عنوان همنواز وارد برنامه های مختلف شد . جلیل شهناز افتخار این را داشت که با استاد حسن کسایی همکاری داشته باشد و همراه هم در ایران و خارج از ایران کنسرت های متعددی برگزار کردند.
رفته رفته جلیل شهناز در نوازندگی به قدری حرفه ای و قدرتمند شد که در طول زندگی هنری خود که با اساتید بزرگی چون فرامرز پایور ، همایون خرم ، پرویز یاحقی ، جهانگیر ملک ، علی تجویدی ، رضا ورزنده ، عبدالوهاب شهیدی ،اکبر گلپایگانی ، محمدرضا شجریان و شهرام ناظری فعالیت داشت .جلیل شهناز علاوه بر تار در نواختن ساز سنتور ، سه تار و تنبک نیز مهارت داشت.
در سال 1383 جلیل شهناز افتخار این را داشت که در طول زندگی هنری خودمقام درجه یک هنری را دریافت کند و در سال 1387 محمدرضا شجریان به افتخار جلیل شهناز نام گروه موسیقی اش را شهناز گذاشت.

آثار استاد جلیل شهناز

جلیل شهناز به عنوان یکی از نوازندگتن برجسته ی تار در ایران ، تلاش بسیاری برای ارتقا و حفظ موسیقی سنتی ایرانی کرده است . او به عنوان استاد موسیقی و نوازنده تار با توانایی فراوان در نقل و انتقال میراث موسیقی سنتی ایران شناخته میشود. اثار و کتاب های استاد جلیل شهناز به طور گسترده ای در زمینه ی تاریخ موسیقی ایران و آموزش تار ارزشمند است.
کتاب اموزش تار به عنوان منبع معتبری در زمینه ی اموزش و نواختن تار شناخته می شود و برای دانشجویان و علاقه مندان به ساز تار بسیار مفید است.
جلیل شهناز تعدادی از بهترین آلبوم‌های موسیقی تار را منتشر کرده است. این آلبوم‌ها شامل اجراهای استثنایی و آثار اصیل موسیقی ایرانی هستند که نشان‌دهندهٔ مهارت و استعداد این هنرمند در عرصهٔ نواختن تار می‌باشند.
البوم *عطر افشان* همراه با تنبک نوازی استاد محمد اسماعیلی و البوم *زبان تار* به تنبک نوازی استاد جهان گیر ملک از شاهکار های جلیل شهناز می باشند
جلیل شهناز در تعداد زیادی از کنسرت‌ها و فستیوال‌های موسیقی در داخل و خارج از کشور به عنوان یک نوازندهٔ برجسته و استاد تار به اجرای آثار هنری خود پرداخته است. این اجراها شامل نواختن قطعات معروف موسیقی ایرانی و آثار جدیدی با تأثیرات متنوع هستند.
از جمله اثار و کتاب های استاد جلیل شهناز میتوان به کتاب ( گل های جاویدان و پانزده قطعه برای تار و سه تار نیز اشاره کرد
قطعات دیگری چون ( انتظار دل ، خلوت گزیده با صدای زنده یاد استاد محمدرضا شجریان )
نرگس مست با صدای حسام الدین سراج
سکوت با صدای ایرج بسطامی
تمنای وصال با صدای عبدالحسین مختاباد
شمع لرزان اسدالله ملک، جلیل شهناز، منصور صارمی، جهانگیر ملک
البوم دل شیدا با صدای شهرام ناظری و اجرای گروه اساتید موسیقی ایران
شب مهتاب با صدای علی رستمیان
قطعه مهر با نوازندگی پرویز یاحقی ، جلیل شهناز و امیر ناصر افتتاح
و قطعه موج اتش با نوازندگی پرویز یاحقی ، جلیل شهناز و امیر ناصر افتتاح از جماه اثار جلیل شهناز می باشد.
جلیل شهناز با حضور در کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی موسیقی، به ترویج و ارتقاء موسیقی سنتی ایران و تعلیم و تربیت نوازندگان جوان مشغول بوده و نقش فعّالی در انتقال ارزش‌های موسیقی به نسل‌های جدید داشته است.
به این ترتیب، اثرات جلیل شهناز در زمینهٔ موسیقی ، ساز تار و حفظ میراث موسیقی سنتی ایران به عنوان یک نوازنده و استاد برجسته بسیار ارزشمند و قابل توجه است.

درگذشت اسطوره تار ایران جلیل شهناز

جلیل شهناز پس از مدت ها فعالیت هنری سرانجام در روز دوشنبه 27 خرداد 92 در اثر کهولت سن و بیماری دار فانی را وداع گفت و یک ایران به سوگ اسطوره ی تکرار نشدنی نشست و پیکر استاد شهناز در بهشت زهرا تهران در قطعه هنرمندان به خاک سپرده شد.

به این مطلب امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید